Jan-Pieter Tuininga

Jan-Pieter Tuininga is een sport pedagogisch professional die zich richt op pedagogisch leiderschap van jeugdtrainers en coaches. Onder het motto ‘Ken jezelf, begrijp het kind’ stimuleert hij het reflecterende vermogen van sport trainers en coaches.

Expertises:
Sport en pedagogiek

Contact:
LinkedIn
dreamteambuilding.nl

“Als jeugdtrainer was ik vooral bezig met het verbeteren van sportspecifieke vaardigheden en gericht op winnen. Ik ergerde mij aan die lastige speler die maar niet deed wat ik tegen hem zei, zowel in de training als tijdens de wedstrijd. Strafrondjes hielpen ook niet veel. Gelukkig was hij niet al te goed zodat ik hem regelmatig op de bank kon zetten waardoor de kans op winnen verhoogd werd. Na de winterstop ging hij naar een ander team. Probleem opgelost! Ik heb zelf, in mijn rol als jeugdtrainer, ervaren welk effect gedrag van kinderen/jongeren heeft op mijn eigen coachgedrag. Het was makkelijk om de schuld bij de kinderen te leggen; “hij is gewoon lastig en niet coachbaar”. Later ben ik gaan inzien dat ik zelf veel invloed had op het gedrag van mijn spelers. Jammer dat ik in mijn tijd als jeugdtrainer hier weinig, eigenlijk niet, mee bezig was. Dit had veel frustratie bij mij én de spelers gescheeld.”