‘A problem shared is a problem halved’

Zaterdag 10 oktober was het World Mental Health Day, mijn Insta en LinkedIn feed vulde zich met berichten over de mentale gezondheid onder voetballers, van jeugdspelers tot oud-profs. Dit was een dag waar wereldwijd aandacht aan besteed kon worden. Maar letterlijk alle berichten kwamen van Engelse officiële voetbalkanalen zoals de FA en diverse clubs als Manchester United, Sunderland en Newcastle United. Ik realiseerde mij dat het in Nederland (op wat mede vakprofessionals na) nog steeds niet geland is dat bij onze spelers dezelfde verhalen leven. 

Veel profspelers in Engeland zetten zich al geruime tijd in om mentaal welzijn bespreekbaar te maken en een plek te geven binnen het huidige profvoetbal. Waarom? Omdat de Engelse bond met prins William voorop dit beschouwt als normaal en onderdeel van het dagelijkse leven. Uit een onderzoek van de VVCS en FIFPro in 2014 werd al eerder aangekaart dat er wel degelijke mentale problemen aanwezig zijn bij met name oud-profs en afgelopen april kwamen er wederom zorgwekkende cijfers naar buiten over jonge voetballers ten tijde van de COVID-19 lockdown. Cijfers die ook betrekking hebben op onze Nederlandse voetballers. Deze problemen betekenen niet dat zij gek of gestoord zijn, het betekend dat er wellicht wat extra aandacht gegeven moet worden aan gevoelens van angst, zelfbeeld, belemmerende geloofsovertuigingen, zelfcompassie en de manier waarop we communiceren met onszelf.

Ik hoop oprecht dat de KNVB en clubs in het Nederlandse profvoetbal zich ook willen inzetten voor deze kwestie. Voetbal raakt en verbind ons allemaal en kan zo’n mooie positieve positie innemen in de maatschappij op dit vlak. Zeker in deze onzekere tijd is het goed om heel liefdevol te zijn voor je medemens en self-care onderdeel te maken van je dagelijkse routine. Daar kan je in de jeugd al mee beginnen. De voetbalwereld moet ook de angst voor het woord psychologie eens loslaten. Google voor de grap het woord en je komt er achter dat het niets anders betekend dan: “Wetenschap van het menselijk gedrag, waarnemen, leren, voelen en denken”. Volgens mij zijn dat vijf elementen waarmee iedereen dagelijks te maken heeft en op een positieve manier beïnvloed kunnen worden als je er maar genoeg aandacht aan besteed. Uiteindelijk streeft ieder mens er naar om zich goed te voelen en lekker in zijn vel te zijn te zijn. Dat begint allemaal bij een gezonde en frisse geest.