Sierhuis: ‘Soms vergeten mensen hoe ingrijpend een transfer naar het buitenland is’

De stap naar het buitenland maken is voor een heleboel profspelers een enorme opoffering. Je thuishaven met vrienden en familie achterlaten valt niet mee. In het buitenland ben je ineens zo op jezelf aangewezen. Naast het feit dat je terecht komt in een andere cultuur, met een nieuwe taal, zijn de verwachtingen rondom de prestaties (soms door een dure transfersom) ook op het veld enorm hoog gespannen. Sierhuis: “Alles is gericht op het profvoetballer zijn”. Dat is totaal anders dan dat hij in Nederland gewend was.

Voor voetballers is het leven ook op een andere manier ingedeeld, wanneer zij doordeweeks vrij zijn na training, werken de meeste mensen gewoon. En waar de doorsnee werkende mens in het weekend vrij is, is de voetballer aan het werk. Bij sommige clubs in Italië moeten spelers rondom wedstrijden verplicht in trainingskamp en even met intimi buiten de deur een hapje eten gaat soms gepaard met handtekeningen sessies en op de foto met fans. Uiteraard is ook dit een onderdeel van het ‘prof’ leven, maar maakt dat het voor een speler in het buitenland soms nog lastiger is om echt te aarden. Op deze manier verlies je al gauw het contact met de buitenwereld en wordt je inner cirkel steeds kleiner. Vanuit familie en vrienden die nauw betrokken zijn in het leven van een profspeler zou het heel erg fijn om een veilige en vertrouwde omgeving te bieden bij wie de speler altijd terecht kan, juist in tijden dat het even niet lekker loopt.

Voor Sierhuis voelt de interland periode met Jong Oranje echt als thuiskomen. Hier heeft hij zijn vrienden en familie om hem heen en kan hij weer even Nederlands praten. Het wordt weleens vergeten door de buitenwacht dat voetballers ook gewoon mensen zijn en niet alleen voetballers. “Het is best een ingrijpende keuze in je leven, om je vrienden en familie achter te laten om je droom te vervolgen. Dat kan voor veel spelers een mentale klap zijn.”

Na de interland periode vertrekt Sierhuis weer terug naar zijn ‘nieuwe’ woonplaats Reims waar hij het dit weekend op moet nemen tegen de nummer 18 van de ligue 1; Nîmes.

Meer weten over voetballers die vertoeven in de tropische regionen van het buitenland? Volg dan het nieuwe programma op Veronica Paradijsvoetballers
Kijktip: ParadijsvoetballersPhoto credit: FC Update // vormgeving video: Miriam Beintema