Van der Meijde: “Er zijn veel meer spelers die met depressies lopen, maar niets durven zeggen”

In navolging van Gregory van der Wiel, Ricardo Kishna en Genero Zeefuik zijn er steeds meer spelers die openhartig zijn over hun mentale blokkades. Ook Andy van der Meijde stipt zijn periode in Engeland nogmaals aan.

Van van der Meijde was het al langer bekend dat hij er een ruig leven op na hield naast het veld. In zijn boek ‘Geen genade’ is hij eerder zeer openhartig geweest over zijn privéleven. Na zijn tijd bij Ajax, de uitstapjes naar FC Twente en Internazionale, lonkte er een fantastische transfer naar Engeland en tekende hij een miljoenencontract in een van de mooiste competities ter wereld bij Everton. Wat uit had moeten lopen tot een onbezonnen periode, bij een fantastische voetbalclub, uitte zich in een regelrechte nachtmerrie. 

Gedurende zijn verblijf in de Engelse havenstad liep hij rond met vreselijke gedachtes. Hij kreeg amper speeltijd en plezier voor het spelletje verdween als sneeuw voor de zon, ook vanwege het feit dat de rest van zijn ploeggenoten het wel naar hun zin hadden. De voetbalwereld staat er om bekend dat er geen ruimte is voor softskills. De schaamte overheerst te veel wanneer het gaat over het uiten gevoelens en emoties. Andy spreekt over een ‘machowereld’ waarin je het gevoel hebt dat je er met niemand over kan praten. ‘Je bent een voorbeeld figuur voor je familie en je omgeving’. Hij voelde zichzelf falen in zijn rol als vader richting zijn kinderen, die hij destijds behoorlijk in de steek had gelaten.

Nu focust de oud prof zich op de dingen die nog komen gaan. Zijn programma’s Bij Andy In de Auto en Andy Niet Te Vermeijde zijn zeer geliefd onder de voetballiefhebbers. Binnen deze formats heeft hij zich ontpopt tot een presentator die voetballers in binnen en buitenland zo op hun gemak kan stellen dat zij vrijuit durven te praten. Andy is wat dat betreft een mensen-mens pur sang met een dolletje hier en daar waardoor de machowereld een stukje luchtiger wordt. Zijn mindset is positief veranderd, hij ziet het leven als een feestje, zeker omdat hij ook de andere kant van de medaille heeft meegemaakt. De waardering in het leven is weer terug gevonden en hij is blij met wat hij heeft.

In het interview met VI geeft Van der Meijde nog een duidelijke boodschap af. ‘Ik vind het mooi dat Van der Wiel en Kishna naar buiten zijn gekomen. Dat laat zien dat het ook gewoon mensen zijn. En er zijn veel meer spelers die met depressies lopen, maar niets durven zeggen. Ik hoop dat er nog veel meer spelers komen die zich uitspreken.’

Photo credit: Voetbalprimeur // SportsWeb International B.V. Alle rechten voorbehouden.