Leer je speler kennen, voordat hij jou kent

In mijn werk als talentenbegeleider bij SV Buitenveldert heb ik de afgelopen jaren geleerd dat het waardevol is om verder te kijken dan alleen het veld en je ook te verdiepen in de persoon achter de voetballer. Zeker in de begeleiding van kinderen en jongeren. Jeugdspelers zijn in ontwikkeling, zowel lichamelijk als geestelijk, en dat maakt ze onvoorspelbaar en kwetsbaar: ‘what you see is not always what you get’. 

Vanuit mijn vakgebied kijk ik vooral naar het gedrag en de persoonlijkheid van spelers. Wat doet hij? Hoe maakt hij keuzes? Hoe communiceert hij? Wat vindt hij belangrijk? Wat frustreert hem? Waar houdt hij zich naast het voetbal nog meer mee bezig? Hoe jong ze ook zijn, door het gedrag en de persoonlijkheid van een kind in verschillende situaties goed te observeren kan je veel over het karakter van het kind leren. Naast gedrag en persoonlijkheid kijk ik ook naar zijn achtergrond en omgeving. Uit wat voor omgeving komt hij? Wie zijn z’n ouders? Wie zijn z’n vrienden?  

Allemaal voor de hand liggende vragen, maar waar naar mijn mening over het algemeen te weinig aandacht aan wordt besteed in het voetbal. Verdieping in het karakter en de leefwereld van het kind kan vaak de sleutel naar een beter begrip en communicatie zijn. 

Toewijding

Bij  mijn club SV Buitenveldert heb ik spelers onder mijn hoede die zowel binnen als buiten de lijnen regelmatig de grenzen van het toelaatbare opzoeken en zo nu en dan ook overschrijden. Hoe ga je daar als trainer, club en ouder mee om? Denk niet in woorden als onbeschoft, onaangepast, onhandelbaar of  een gebrek aan discipline Het gaat om toewijding. Is een speler bereid om te doen wat hij moet doen om te bereiken wat hij wil? Heeft hij moeite met de concentratie, de toewijding en discipline die daar bij hoort? Help hem daarbij. Geef hem of haar individuele opdrachten mee, prikkel hem. Daag hem uit   en ga met hem in gesprek hoe je wel tot het gewenste doel kan komen. Werk niet vanuit  sancties en restricties , maar vanuit de dialoog. Luister naar hem. Oordeel niet te snel.  Zodra je met jeugdspelers te maken hebt werk je met mensen in ontwikkeling en geen kant en klare volwassen profs. Vaak ontbreekt het zulke spelers nog aan de juiste sociaal-emotionele vaardigheden. Die hebben ze nog niet geleerd. Jeugdspelers zijn ‘work in progress’ en vergen soms een lange adem. Hij of zij is in ontwikkeling en ieder kind heeft zijn eigen tempo. Gun hem of haar dat tempo. Dat is een van de belangrijkste taken van een jeugdtrainer: heb geduld.  .

Hoe kan je hier voor jezelf als jeugdtrainer, begeleider of ouder mee aan de slag? Aan de hand van de onderstaande 4 stappen kan je een betere vertrouwensband met je speler/kind ontwikkelen:

  1. Ben ik bewust van mijn eigen gedrag in relatie tot de spelers van mijn team? Zo niet, leer deze dan kennen. Hoe reageer ik zelf op bepaalde situaties. Wat zijn mijn kwaliteiten en valkuilen? Hoe ga ik om met mijn spelers? Welk beelden hebben zij van mij?
  2. Welke speler heb ik voor mij? Verdiep je in de achtergrond van je speler. Wie is hij? Waar komt ie vandaan? Waarom is hij gaan voetballen? Welk doel heeft hij? Op wat voor manier kan ik het beste met hem communiceren?
  3. Waar ligt zijn toewijding? Is hij bereid om er alles voor over te hebben om het beste uit zichzelf te halen? Wil hij wel graag op het voetbalveld zijn? Is hij een teamplayer?  Komt hij zijn afspraken na? Committeert hij zich aan het teamproces en het teamdoel?
  4. Wat heeft de speler van mij nodig? Op welke manier kan je samen met je speler werken naar de beste manier van samenwerken? Hoe kan ik hem helpen om het beste uit zichzelf te halen?

Werk na aanleiding van deze vier vragen naar afspraken die in jouw specifieke situatie het meest werkbaar zijn toe. Of beter gezegd: naar een wederzijds commitment. En vind je een speler lastig te doorgronden, doe dan wat meer research naar zijn achtergrond en ga op onderzoek uit naar zijn interesses, leefomgeving etc. Dit zal hem of haar op korte termijn misschien geen betere voetballer maken, maar wel substantieel  bijdragen aan een betere verstandhouding en samenwerking. Dat is goed begin.

Jullie van Bennekom (www.talentcoachfootball.com en www.soul2goal.com)